BAS Voetbal De Parel van de Polder

Nieuwe spelregels van kracht

woensdag 31 juli 2019
Nieuwe spelregels van kracht

Met ingang van het seizoen 2019-2020 wordt een aantal nieuwe spelregels van kracht. Deze gaan onder andere over de aftrap, het muurtje, waar een speler gewisseld mag worden en de strafschoppenserie. In dit bericht vindt u de belangrijkste opgesomd.

Strafschoppenserie
Als er een strafschoppenserie aan te pas moet komen om een beslissing te brengen, gaat het vanaf dit seizoen weer om-en-om. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer Team A, enzovoort. De ABBA-procedure, die vorig seizoen werd gebruikt, bestaat niet meer.

Plek van wisselen
Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.

Doeltrap
Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de zestien meter aanraken.

Scheidsrechterbal
Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.

Kaarten voor teamofficials
Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.

Muurtje
Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

De aftrap
Het team dat de toss wint bepaalt welk doel in de eerste helft wordt verdedigd of om de aftrap te nemen. Afhankelijk van de keuze nemen de tegenstanders de aftrap of ze kiezen welk doel in de eerste helft wordt verdedigd. Het team dat bepaalt welk doel in de eerste helft wordt verdedigd, neemt de aftrap van de tweede helft.

De bal uit het spel
Als de bal een wedstrijdofficial raakt, op het speelveld blijft en een team een veelbelovende aanval kan starten, of de bal direct in het doel gaat, of het andere team in balbezit komt, in al deze gevallen wordt het spel hervat met een scheidsrechtersbal.

Technische commissie BAS Voetbal

BAS Voetbal Biddinghuizen
Kantine "Het Bastion"
Sportpark "De Schelp"
Sportlaan 36
8256 CE Biddinghuizen
tel. 0321-331943

Privacy Policy voor leden

© 2001 - 2022 - BAS Voetbal Biddinghuizen
Realisatie: Internetcommissie
Sybit | Software op Maat