BAS Voetbal De Parel van de Polder

De jaren 1964-1970

In het seizoen ’65 -’66 begint BAS-voetbal met competitievoetbal. De indeling van de derde klasse A van de afdeling Zwolle is eigenlijk al gemaakt voor het seizoen 65-66. Maar in augustus 1965 wil BAS toch nog proberen om met competitievoetbal te beginnen. Het veld aan De Noorderbaan is daarvoor op 20 augustus goedgekeurd door de KNVB, het kerkzaaltje in het Kamp doet dienst als omkleedruimte.

Swift ’64 uit Swifterbant zal eveneens aan de competitie deelnemen. ASVD is in 1964 al kampioen geworden van dezelfde klasse en komt dus een klasse hoger uit.

De KNVB is coulant ondanks de late aanmelding en voegt BAS derhalve als 13e ploeg aan de competitie toe. Zo speelt BAS op 11 september 1965 zijn allereerste competitiewedstrijd. Tegenstander is Bant en ‘De Flevolander’ schrijft het volgende:
Het eerste elftal van de Biddinghuizer Algemene Sportvereniging ‘BAS’ heeft geen kans gezien de eerste wedstrijd in competitieverband in een overwinning om te zetten. Tegen een veel sneller spelend Bant werd met de duidelijke cijfers 6-2 verloren. De eenheid ontbrak nog volledig bij de in rode shirts gestoken ploeg uit Biddinghuizen, die toch wel enkele goede voetballers in haar gelederen heeft. Met name noemen we doelman IJzerman, Venhuizen Jr., Klaas Bijsterveld Jr. en Doppenberg, die echter na rust geblesseerd moest uitvallen.

BAS staat al snel met 0-2 achter, maar nog voor rust is het ‘’door één van de krachtige tegenaanvallen, geleid door Venhuizen en Bijsterveld, waarbij ook Postuma zich onderscheidde’’ 1-2, door Bijsterveld. Na rust maakt dezelfde Bijsterveld zelfs gelijk, maar nadat Doppenberg van het veld moet worden gedragen (”een danige verzwakking’’), loopt Bant weg tot uiteindelijk 2-6.

In die begintijd wordt de opstelling nog niet gemaakt door de trainer, maar, zoals ook bij bv. het Nederlands elftal gebruikelijk was, door een technische commissie. Deze bestaat in dat eerste seizoen uit de heren Henk Georg Sr. en Klaas Bijsterveld Sr. De trainingen worden geleid door dhr. Malestein.

Trainen gebeurt alleen nog op de woensdag, en dan alleen zolang het nog licht is. De technische commissie is in dit eerste seizoen niet geheel vrij in de keuze van spelers, want de spelers zorgen zelf voor het vervoer naar uitwedstrijden. En daar moet de technische commissie behoorlijk rekening mee houden. Spelers met een auto hebben een streepje voor.

Na de openingswedstrijd tegen Bant volgen forse nederlagen tegen Creil (9-1) en Scheerwolde (1-4). De BAS-opstelling van die laatste wedstrijd is als volgt: IJzerman – Doppenberg, Meyrink, Venhuizen, Schokker – Bos, Alting, Bijsterveld – Visser, Nieuwenhuysen en Arts. Het enige doelpunt wordt opnieuw gemaakt door Bijsterveld.

Na tien wedstrijden heeft BAS nog steeds geen enkel punt behaald. Ook tegen NOP-Boys (5-1), SZVV uit Steenwijkerwold (1-3, met het doelpunt van Jurrien Alting) en Oranje-Zwart uit Wanneperveen (6-0) wordt kansloos verloren. Tegen Oranje-Zwart maakt Cees Hofman zijn debuut als doelman. Hij blijkt een aanwinst, het is vooral aan hem te danken dat de score niet hoger oploopt.

Daarna volgt de uitwedstrijd tegen Nagele. Bij rust is de stand 1-1 en een verrassing lijkt in de maak. In de tweede helft echter scoort Nagele uiteindelijk nog vijf maal. Bij Nagele speelt dan nog Cor Neleman mee. Hij zal in februari 1966 naar Biddinghuizen verhuizen. Tegen koploper Tollebeek wordt het een week later 0-7, maar een geluk voor de roodhemden is dat zij vanaf deze week ook eindelijk ’s avonds kunnen trainen nu de verlichting is aangebracht.

Volgens “de Flevolander” moet dat toch een stimulans zijn om tot betere resultaten te komen. Maar ook daarna volgen nog twee nederlagen. Tegen Espel verliest BAS met 4-1, Henk van der Kleut scoort het enige doelpunt en tegen Fulnaho uit Vollenhove wordt het maar liefst 1-8. Nu scoort IJzerman, die na zijn keeperschap...

BAS Voetbal Biddinghuizen
Kantine "Het Bastion"
Sportpark "De Schelp"
Sportlaan 36
8256 CE Biddinghuizen
tel. 0321-331943

Privacy Policy voor leden

© 2001 - 2024 - BAS Voetbal Biddinghuizen