BAS Voetbal De Parel van de Polder

De oprichting

De Biddinghuizer Algemene Sportvereniging (BAS) wordt officieel opgericht op 17 september 1964, als een omni-vereniging. Vooralsnog wordt er door de voetballers alleen getraind op het kampveld aan De Noorderbaan, maar in september 1965 begint BAS met één elftal aan de competitie in de derde klasse A van de afdeling Zwolle. De eerste wedstrijd thuis tegen Bant gaat met 2-6 verloren. BAS eindigt dit seizoen als laatste.

Eén jaar later doet BAS al met 2 seniorenteams en 2 juniorenteams aan de competitie mee. In het seizoen 69-70 viert BAS zijn eerste kampioenschap. Door een 0-4 overwinning op DOSK 3 promoveert BAS 1 naar de tweede klasse van de afdeling Zwolle.

De geschiedenis van BAS-voetbal begint eigenlijk al vóór de officiële oprichting in 1964. Voordat het dorp gebouwd wordt, wonen er al vanaf november 1960 arbeiders in de barakken aan de Noorderbaan en ter vermaak worden er ’s avonds ook wel sportwedstrijden georganiseerd, waaronder natuurlijk ook voetbalwedstrijden. Op 5 juni 1963 speelt het Biddinghuizer kampelftal een wedstrijd tegen dat van Swifterbant. De allereerste derby dus. Swifterbant wint met 7-1 en helaas is alleen bekend dat de doelman van Biddinghuizen Bakker heet. Eén maand later, op 10 juli, wordt er zelfs een heus kamptoernooi gehouden, met vier deelnemende teams (ook het kampelftal van Dronten en tevens een bedrijfsteam van het Centraal Magazijn uit Dronten doen mee), waarbij zelfs de BBC opnamen komt maken. Biddinghuizen eindigt keurig als derde, vóór het team van het Centraal Magazijn.

De eerste woningen in Biddinghuizen aan De Voor zijn in oktober 1963 gereed en een maand later wonen er al liefst tien gezinnen. Ook aan de buitenwegen betrekken de eerste boeren hun boerderijen. De eerste bewoners van Biddinghuizen en omstreken zijn vervuld met de pioniersgedachte: samen een nieuwe gemeenschap opzetten betekent samen de schouders eronder zetten. Er waren dus genoeg initiatiefnemers om voor een bloeiend verenigingsleven zorg te dragen.

In februari 1964 wordt de vereniging Dorpsbelangen opgericht. In het eerste bestuur zitten onder meer Rob Cuelenaere, en ook supermarkteigenaar Vaartjes.

In, toen nog, weekblad “de Flevolander” is te lezen dat deze vereniging in april 1964 al “bijna een sportvereniging in oprichting heeft”, men dacht aanvankelijk aan de sporttakken gymnastiek en uiteraard aan voetbal.

BAS Voetbal Biddinghuizen
Kantine "Het Bastion"
Sportpark "De Schelp"
Sportlaan 36
8256 CE Biddinghuizen
tel. 0321-331943

Privacy Policy voor leden

© 2001 - 2024 - BAS Voetbal Biddinghuizen